"Cristos, Mielul nostru de Paşte,"

Paste = Pesach (Ebraica) / Passover (Engleza) = “Trecerea”


Curăţaţi drojdia veche, ca să fiţi un aluat nou, fără drojdie, cum de fapt şi sunteţi, întrucât Cristos, Mielul nostru de Paşte, a fost jertfit. (1 Corintieni 5:7)

Dupa patru sute si treizeci de ani de robie in Egipt, Dumnezeu a hotarat sa-Si salveze poporul,urmasii lui Avraam, Isaac si Iacov. El l-a ales si ridicat pe Moise sa fie conducatorul exodului Israelitilor di Egipt. (Exodul capitolele 3,4)
Deoarece Faraonul n-a permis poporului sa plece, Dumnezeu a lovit Egiptul cu zece plagi
(Exodul capitolele 4-11)

La ultima urgie Dumnezeu avea sa loveasca cu moartea pe toti intaii nascuti di toata tara Egiptului.( Exodul 12:12)

Dat fiind faptul ca si Israelitii se mai aflau inca in acea tara, Domnul le-a dat o porunca speciala prin care intaii lor nascuti puteau sa scape de aceasta urgie cumplita.
Prin executarea acestui comandament, familiile Israelitilor au fost protejate si intreg poporul eliberat. In acest mod s-a  asezat Pastele Domnului (Exodul 12:1-14 ; 31-42)

La vederea sangelui stropit pe stalpii si pe pragul de sus al usii casei, Dumnezeu trecea mai departe si nu intra sa loveasca pe intaiul nascut. De aici denumirea de “Trecerea” adica Pastele.


Pastele contine un bogat simbolism profetic care arata spre Isus Cristos.

Sufletul evenimentului de la Paste era harul salvator al Lui Dumnezeu, care nu i-a scos pe Israeliti di Egipt, nu pentru ca era un popor merituos ci pentru faptul ca i-a iubit.

In acelas mod, mantuirea pe care o primim in dar de la Cristos vine doar prin harul minunat al Lui Dumnezeu si niciodata prin vreun merit al nostru,
Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă; şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu; nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. (Efeseni 2:8-9)

Dar când s-a arătat bunătatea şi dragostea de oameni a lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, El ne-a mântuit, însă nu datorită faptelor pe care le-am înfăptuit noi în dreptate, ci potrivit cu mila Lui, prin spălarea făcută de naşterea din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt, pe Care L-a turnat peste noi din belşug, prin Isus Cristos, Mântuitorul nostru, pentru ca, fiind îndreptăţiţi prin harul Lui, să putem deveni moştenitori, având nădejdea vieţii veşnice. (Tit 3:4-7)

Scopul sangelui stropit pe stalpii si pe pragul de sus al usii era sa salveze de la moarte intaiul nascut al fiecarei familii ; acest sange de miel arata catre sangele Mielului Lui Dumnezeu ,Domnul Isus Cristos, varsat pe cruce pentru a ne salva de la moarte si de la mania Lui Dumnezeu impotriva pacatului. Potrivit Legii, aproape totul este curăţit cu sânge, iar fără vărsare de sânge nu este iertare. (Evrei 9:22)

Mielul de Paste a fost o “jertfa” ( Exodul 12:27) care a indeplinit rolul de substitut pentru intaiul nascut ; aceasta jertfa arata moartea lui Cristos ca substitut al mortii credinciosului.
Dar acum s-a arătat o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, fără lege – despre ea mărturisesc Legea şi Prorocii – şi anume, neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credinţa în Isus Hristos, pentru toţi şi peste toţi cei ce cred în El. Nu este nicio deosebire. Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credinţa în sângele Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu; pentru ca, în vremea de acum, să-Şi arate neprihănirea Lui în aşa fel, încât să fie neprihănit, şi totuşi să socotească neprihănit pe cel ce crede în Isus. (Romani 3:21-26)

Mielul desemnat pentru jertfa trebuia sa fie de parte barbateasca si fara cusur pentru ca prefigura neprihanirea Lui Cristos, Fiul desavarsit al Lui Dumnezeu.
Căci n-avem un Mare Preot Care să nu poată avea milă de slăbiciunile noastre, ci Unul Care a fost ispitit în toate felurile, ca şi noi, dar fără să păcătuiască. (Evrei 4:15)

Consumarea mielului ca hrana reprezenta identificarea comunitatii Israelite cu moartea mielului, o moarte care ii salva de la moartea fizica.

In mod asemanator, participarea la Cina Domnului reprezinta uniunea noastra cu ceilalti crestini si cu moartea Lui Cristos, o moarte care ne salveaza de la moartea naturala (crestinul nascut din nou nu moare, nu vede moartea s-au ingerul mortii, ci decedeaza temporar) si de la moartea spirituala.
Paharul binecuvântării, pe care îl binecuvântăm, nu este oare părtăşia cu sângele lui Isus Cristos? Pâinea pe care o frângem nu este oare părtăşia cu trupul lui Cristos? Pentru că este o pâine, noi, care suntem mulţi, suntem un trup, întrucât toţi mâncăm dintr-o singură pâine. (1 Corintieni 10:16-17)
Căci ori de câte ori mâncaţi această pâine şi beţi acest pahar, vestiţi moartea Domnului, până va veni El. (1 Corintieni 11:26)

Stropirea cu sange a stalpilor si a pragului de sus al usii a fost facut in, credinta in Dumnezeu si in Cuvantul Sau, care a fost pusa in practica. Aceasta credinta imbinata cu Harul promisiunii Lui Dumnezeu de a trece pe langa casele respective fara sa loveasca, a adus salvarea. Prin credinţă a instaurat Paştele şi stropirea cu sânge, pentru ca Nimicitorul să nu-i omoare pe întâii lor născuţi. (Evrei 11:28)

Mantuirea prin Sangele Mielului Divin, Isus Cristos se face tot prin imbinarea credintei active  - care vine tot de la Dumnezeu si este decizia personala a nasterii din nou -  cu Harul jertfei de ispasire a Domnului Isus.

Mielul de Paste trebuia sa fie mancat impreuna cu azimi, paine nedospita.
Deoarece in Biblie drojdia simbolizeaza invatatura falsa, ipocrisia religioasa, coruptia si pacatul (Matei 16:11-12) aceasta paine, nedospita reprezenta despartirea Israelitilor, de Egiptul pagan si inchinator la idoli.

In mod asemanator, poporul rascumparat al Lui Dumnezeu este chemat sa se separe de pacat , idolatrie si de lumea pacatoasa si sa se dedice numai Lui Dumnezeu.

Masa Pastelui trebuia sa se serveasca cu mijlocul incins incaltamintea in picioare, cu toiagul in mana si in graba. In acest mod erau gata sa asculte de porunca Lui Dumnezeu pregatiti pentru plecarea si iesirea din robie insusindu-si dreptul de oameni liberi si invingatori.

Astazi crestinii care servesc Cina Domnului trebuie sa fie si ei : cu mijlocul incins cu adevarul (Efeseni 6:14) ; cu incaltamintea in picioare, pregatiti,sa vesteasca Evanghelia Pacii intre Dumnezeu si oameni adusa de jertfa ispasitoare a Mielului Divin (Efeseni 6:15) ; cu toiagul in mana, gata sa foloseasca puterea si autoritatea Lui Dumnezeu la dispozitia, si chiar in mana lor (Evrei 1:8 / Ioan 14:12 / Marcu 16:17,18) ; si in graba, pentru ca timpul strange, sfarsitul este foarte aproape si trebuie ca fiecare sa-si indeplineasca cu succes rolul sau personal in Imparatia Lui Dumnezeu, ajutand pe cat mai multe persoane sa iasa din robia crancenului Egipt, lumea mizerabila, pacatoasa, corupta si inchinatoare la idoli.
(Matei 24:33 / Marcu 16:15,16)
“Cristos, Mielul nostru de Paste” a fost crucuficat, sacrificat si jertfit, chiar in perioada in care in Israel se sarbatorea Pastele.

Pastele la Evrei - Pesach

Evreii din zilele noastre sarbatoresc pastele in fiecare an incepand din ziua a 14-a din luna Nissan, Martie-Aprilie (Leviticul 23:5-8) cu o masa festiva cu azimi (paine nedospita) miel si alte  mancaruri traditionale. In aceste zile Evreii povestesc despre miraculoasa iesire a strabunilor lor din Egipt

Pastele la crestini


Catolicii mai denumesc pastele si “Pascha” care inseamna “passione” adica suferinta.

Dupa cum stim, la noi “Pastele” inseamna “Trecerea”, la fel si in tarile de limba Engleza unde pentru Paste se foloseste si cuvantul “Passover” adica “Trecerea”.

De-a lungul timpului, in crestinatate, au intrat multe obiceiuri pagane mai ales in modul in care se sarbatoresc unele zile de sarbatoare. De exemplu : data si obiceiurile Craciunului nu au nici un suport Biblic ci o puternica influenta pagana.

La fel s-a intamplat si cu Pastele care, pentru multe tari, a imprumutat chiar un alt nume.
La Germani pastele se numeste Ostern dupa zeita fertilitatii Eostre.
De asemenea tarile de limba Engleza folosesc pentru paste mai mult denumirea de Easter , dupa aceeas zeita a fertilitatii, luminii, reinvierii, zorilor si a primaverii.

Sarbatoare pagana in care se venereaza aceasta zeita a fost contopita si omogenizata atat de bine cu Pastele incat majoritatea oamenilor nu vad nici o deosebire intre cele doua. De asemenea, pentru foarte multi oameni, Pastele nu e altceva decat, publicitate, comert, mancare, bautura, distractie si defaimare.
Obiceiuri pagane despre oua rosii si iepurasi, simbolurile fertilitatii zeitei Eostre, au fost atat de profund integrate in obiceiurile de pasti incat la ciocnirea oului se spune chiar : “Cristos a inviat”, de parca oul colorat, care reprezinta fertilitatea zeitei Eostre, ar avea ceva de a face cu invierea Domnul Isus.

Eostre se mai numeste si zeita lunii de aceea sarbatorirea si venerarea ei se facea odata cu prima luna plina din an, adica exact in perioada cand se tine pastele la crestini.

In 2012 Pastele Catolic se va tine in 8 Aprilie iar cel Ortodox in 15 Aprilie.
In 2013 Pastele Catolic se va tine in 31 Martie iar cel Ortodox in 5 Mai.
Consiliul de la Niceea a decretat in 325 ca "ziua de Paste va fi in prima duminica dupa prima luna plina care cade dupa sau de echinocţiul de primavara".Daca ziua Pastelui depinde de soarele si luna de pe cer, cum este posibil ca bisericile sa nu fie de acord intre ele cu privire la data acestei zile ?
Important este sa ne aducem aminte pe cine sarbatorim. Avantajul Pastelui este faptul ca, in aceasta perioada, multi oamenii, se gandesc la Domnul Isus.
Pentru Crestinii nascuti din nou Pastele este umbra lucrurilor viitoare.
Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos. (Coloseni 2:16-17)

Noi ne-am gasit deja libertatea, am iesiti din Egiptul pagan, prin jertfa Mielul nostru de Pasti care a fost sacrificat, a murit a inviat, sta la dreapta Tatalui si mijloceste pentru noi.
“Cristos, Mielul nostru de Paşte, a fost jertfit.”

Sarbatoriti Pastele in modul in care va indeamna inima : ascultati la o predica buna despre inviere, mancati, beti si bucurativa de viata impreuna cu cei dragi, important este ca tot ce faceti sa faceti spre slava Lui Dumnezeu.

Aşadar, fie că mâncaţi, fie că beţi sau orice altceva faceţi, să le faceţi pe toate pentru slava lui Dumnezeu. (1 Corintieni 10:31)

Elisha Ministries Romania (EMR) si
Adunarea Crestina Charismatica Emanuel Shammah (ACCES)
va ureaza, din suflet, un Paste fericit in Cristos Mielul nostru de Paste.